2013. április 16., kedd

Girevoy sport történelem

Az 1985-ös girya versenyt nevezik az első girevoy sport versenynek. Azért fogalmaztam így, mert korábbról is maradtak fenn leírások kettlebell versenyről. Azonban itt szerepeltek elsőnek azok a gyakorlatok és szabályok amiből később kifejlődött a mai girevoy sport. A neten lehet korábbi versenyről is leírást találni  azonban ehhez nem járul forrásmegjelölés. Én itt és a továbbiakban is az 1986-os Szovjet Súlyemelő Évkönyv -et fogom felhasználni. A 40. oldaltól a 43. oldalig.
Ha jól értem 80-an vettek részt. Jöttek Ukrajnából, Oroszból, Kirgizből, Örményből, Fehéroroszból, Üzbekisztánból...

A 42. oldalon lévő táblázatban láthatjuk a 60 és 70 kg-os súlycsoport első 6 versenyzőjének eredményét. (A zárójelben lévő szám a résztvevők számát mutatja. Tehát a 60 kg-os kategóriában 14, a 70 kg-os kategóriában 18-an indultak.). Az első oszlopban a lökés eredményét olvashatjuk. A mellette lévő oszlop a pontszámot mutatja. A következő oszlop a szakítás eredményét tartalmazza. Mellette lévő oszlop a pontszámot. Végül az összesített pontszámot láthatjuk. 
Az előzőnek leírtak szerint kell értelmezni az alábbi -80, 90 és 90 kg feletti súlycsoportban szereplők eredményét tartalmazó táblázatot is. 

A használt súlyokról nem tudok nyilatkozni. Ha valaki az orosz szövegből kiveszi vagy máshonnan tud információt megköszönöm. Szerintem 24 kg-ot használtak. Azt még tudni kell -a pontos forrást majd megkeresem- hogy a lökés technikában az 1990-es években változás történt és utána jöttek az igazán nagy lökés számok. 
Úgy tudom akkor még nem kötötték időhöz a versenyt. A 10 perces időkorlát később jött be. Ezt az időlimitet alkalmazni fogom a május 11. szombaton Budapesten megrendezésre kerülő versenyen is. Valamint a versenyen szintén lökés és szakítás lesz a versenyszám, (A szakításnál egy kézcsere lesz engedélyezve egy összekötő swinggel, letétel nélkül. A lökést pedig dupla súllyal kell végrehajtani, letétel nélkül.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kettlebell hírek, április

  És a 8. napon megteremtette a kettlebellt (Forrás: fb, Moses Dungca) Érdekes súlyzó az előtérben Lenti képekről azt írják   Elce Lipeckoj ...